Сама страва «котлета» прийшла в російську кухню з європейської не пізніше XVIII століття. І так само, як і в Європі, в Росії під котлетою спочатку розуміли шматок м'яса з реберною кісткою. Проте, вже у першій половині ХІХ століття з'явилися звані рубані котлети, для приготування яких м'ясо дрібно рубалося ножем.
Як і безліч інших популярних страв, котлета була придумана у Франції, й у перекладі з французької це слово означає «ребришко». Раніше котлета була дуже цікавою стравою.
Спочатку ці котлети вигадали в 1912 році в Санкт-Петербурзі і називали їх ново-михайлівські, так як поряд розташовувався Михайлівський палац. Дещо пізніше ці котлети з'явилися у меню ресторану на Хрещатику під назвою котлета по-київськи. Це одна з версій.
Котлета в істинному вигляді увійшла до раціону під назвою «відбивна на кістки», а потім вона перетворилася на «ескалоп».